Rekonstrukce rodinného domu v Praze

2012

Rekonstrukce rozestavěné hrubé stavby měla řešit komplikované dispozice a stísněné prostory. Zároveň měla zohlednit přání a požadavky nových majitelů. Kromě menších stavebních zákroků, jako změna tvaru centrálního schodiště, odbourání většiny nenosných příček, zvětšení okenních otvorů, došlo i na podstatné úpravy, kterými bylo bezesporu probourání nově vzniklé výtahové šachty, přístavba bazénového křídla a realizace podzemního technologického prostoru. To si vyžádalo podstatné odkopání terénu kolem budovy, která se musela zajistit záporovými opěrnými stěnami. Do prostoru výtahové šachty a schodišťového prostoru je střešními světlíky směrován dostatek denního světla, který se tak dostane i do vnitřních dispozic. Interiéry jsou tak prosluněné a díky dalším stavebním úpravám vzdušnější. Celoprosklená fasádní stěna je orientovaná na jih a poskytuje výhled do okolního lesoparku.

foto: Hana Bednářová